vineri, mai 3, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEMedicii de familie din județul Hunedoara bat din poartă în poartă. Concluzia:...

Medicii de familie din județul Hunedoara bat din poartă în poartă. Concluzia: Vă stimăm dar n-avem bani

Astăzi, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara și la Prefectură au avut loc întâlniri ale reprezentanților Colegiului Medicilor Hunedoara, Asociației Profesionale a Medicilor de Familie și a medicilor din ambulatoriul de specialitate cu președintele CAS Hunedoara și cu prefectul județului.

Medicii și-au prezentat nemulțumirile legate de proiectul de lege prin care bugetul destinat medicinei de familie va scădea cu aproximativ 30%.

Ce au cerut medicii

În cadrul acestor întrevederi, reprezentanții medicilor de familie au prezentat conducerii CAS Hunedoara și prefectului comunicatul comun prin care își manifestă nemulțumirea față de scăderea valorii punctului de capitație de la 12 la 7,7 lei, iar a valorii pe serviciu de la 8 la 6,2 în sfera medicinii de familie, și scăderea de la 4,5 la 3,3 lei pentru ambulatoriul de specialitate.

Medicii și-au exprimat ferm hotărârea că nu vor semna contractele începând cu 1 februarie, dacă se mențin aceste valori.

Ce răspuns au primit medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara

„Poziția CAS Hunedoara este una de deschidere și respect pentru medicii de familie și cei din ambulatoriu.

Vă asigurăm că noi am solicitat CNAS un buget suficient de cuprinzător, iar CNAS la rândul ei a solicitat Guvernului sumele inițiale, dar, în acest moment, alocările nu sunt suficiente.

Îmi exprim încrederea că eforturile comune ale CNAS și ale reprezentanților medicilor vor avea succes și, ce este cel mai important, pacienții, asigurații în general, nu vor avea de suferit”, a declarat Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.

Răspunsul primit de la prefectul județului: ”Vă apreciem dedicarea și suntem deschiși la dialog”

Delegația medicilor de familie a ajuns astăzi în biroul prefectului de Hunedoara, Călin Petru Marian, pentru a-și prezenta nemulțumirile. Foto: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

„Stimate cadre medicale, doresc să vă transmit recunoștința profundă pentru munca depusă în beneficiul sănătății comunității.

În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, mă voi asigura ca punctele de vedere enunțate să fie transmise cu celeritate Guvernului României și puterii legislative.

Sunt sigur că împreună, prin dialog și dezbateri constructive, vom construi un sistem medical mai eficient și echitabil.

Vă apreciem dedicarea și suntem deschiși la dialog pentru a găsi soluții durabile.” – a declarat prefectul județului Hunedoara, Marian Călin Petru.

Context: Medicii de familie protestează în stradă

Întâlnirile de astăzi ale delegației medicilor de familie hunedoreni cu președintele CAS Hunedoara și cu prefectul județului s-au desfășurat pe fondul protestelor în stradă a medicilor de familie, în mai multe orașe mari din țară.

Medicii de familie sunt nemulțumiți că, în conformitate cu un proiect de lege pus în dezbatere de CNAS, de la 1 februarie se diminuează punctul alocat pe consultație, se elimină sporul rural și dispare și sporul pentru medicii primari.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, bugetul alocat medicilor de familie va fi redus cu 30%. Jumătate din cabinetele medicale de medicină de familie riscă să intre în faliment și măsurile vor duce, practic, la desființarea medicinei de familie în zona rurală.

În România profesează, în prezent, aproximativ 10.000 de medici de familie, număr în continuă scădere față de anii precedenți.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente