duminică, mai 5, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEULTIMA ORĂ: Lucian Heiuş A DEMISIONAT din fruntea ANAF. "Regret că nu...

ULTIMA ORĂ: Lucian Heiuş A DEMISIONAT din fruntea ANAF. „Regret că nu pot duce până la capăt…”

Lucian Heiuș a anunțat, luni seară, pe pagina sa de Facebook, că a demisionat din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Fost deputat PNL de Hunedoara şi preşedinte al organizaţiei judeţene PNL, Lucian Heiuș a fost numit pe 5 mai 2022 la conducerea ANAF. Nu a rezistat în funcţie decât un an şi (aproape) o lună!

Iată ce a scris Lucian Heiuş pe pagina sa de socializare (text integral):

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.” – a scris Heiuş Lucian Ovidiu pe pagina sa de Facebook.

.

O posibilă explicaţie a demisiei lui Heiuş

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ar urma să revină PSD, odată cu punerea în aplicare a sistemului de rotaţie prevăzut în protocolul de guvernare dintre PSD şi PNL. Această înţelegere între PSD şi PNL, care excede protocolul propriu-zis, în forma sa juridică, prevede ca partidul care deține Ministerul Finanțelor să cedeze celuilat șefia ANAF. Ministerul Finanţelor va reveni PNL, deci şefia ANAF trece la PSD.

O altă posibilă explicaţie ar fi că pemierului Ciucă i-a cerut demisia (surse)

Surse politice din coaliție au declarat pentru G4Media.ro că premierul Ciucă i-a cerut demisia șefului Fiscului și șefilor de la Vamă și Mari Contribuabili ”din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă  că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut. – au scris jurnaliştii de la G4Media.ro.

Cifrele spun că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi înregistrat o ”gaură” de aproape 9 mld. de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv – scrie Ziarul Financiar.

Dacă s-ar continua tendinţa, ”gaura” pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 mld. lei.

ACTUALIZARE – marți, 30 iunie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă ”a luat act de demisia șefului ANAF”

„Creșterea economică pe care am obținut-o trebuie să fie resimțită de oameni, iar pentru a reuși acest lucru, instituțiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul țării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeași dinamică și în încasările de la buget.

L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale.” – a afirmat, marți, premierul Nicolae Ciucă.

vom reveni cu detalii relevante pe acest subiect, pe măsură ce le vom obţine

CINE ESTE LUCIAN HEIUȘ:

.

PE CINE A DERANJAT LUCIAN HEIUȘ, ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT?

La doar o lună de la numirea în funcție, era luat în colimatorul ”formatorilor de opinie” ce apăreau la televiziunile evazioniste:

.

CE ANUNŢA LUCIAN HEIUŞ, PREŞEDINTELE ANAF, LA ÎNCEPUTUL ANULUI:

.

TE-AR PUTEA INTERESA ŞI:

.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente