luni, aprilie 29, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEÎnșelăciuni cu AUR FALS la o casă de amanet din Deva

Înșelăciuni cu AUR FALS la o casă de amanet din Deva

Deva: Doi bărbaţi bănuiţi de comiterea unor infracţiuni de înşelăciune sunt cercetaţi de poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Deva. Aceștia au amanetat brățări și lanțuri despre care au pretins că sunt în întregime din aur, în realitate fiind doar suflate cu aur. Prejudiciul total cauzat casei de amanet prin activitatea infracţională a celor doi bărbaţi este de peste 3.500 euro.

Înșelătoria, brățară de aur. Apare primul oltean

La data de 16 iunie 2023, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat în vârstă de 30 de ani, din județul Dolj, ar fi indus în eroare angajata unei casei de amanet din municipiul Deva, prin amanetarea a două piese (o brățară și un lanț, ambele bărbătești) despre care a conturat falsa împrejurare că ar fi confecționate din aur, acestea fiind în realitate suflate cu un strat gros de aur, astfel că la verificarea standard specifică a rezultat că sunt veridice (însă, ulterior, s-a stabilit că, în interior, conțineau, de fapt, un altfel de metal).

Pentru cele două piese, bărbatul care le-a amanetat a obținut 1.634 de lei, respectiv 4.775 de lei, prin încheierea contractelor specifice de împrumut. Ulterior, bărbatul de 30 de ani a mai amanetat un lanț (model identic cu primul) sub falsa împrejurare că este confecționat din aur, obținând, conform contractului de împrumut, 4.621 de lei.

În același context, bărbatul respectiv s-a deplasat la al doilea punct de lucru al casei de amanet, unde a solicitat amanetarea unui lanț și a unei brățări, însă amanetarul a refuzat încheierea unui contract de împrumut, după ce, în urma verificării amănunțite a constatat că piesele nu sunt confecționate din aur.

Hop și-al doilea

La scurt timp, la primul punct de lucru al casei de amanet s-a prezentat un alt bărbat, în vârstă de 34 de ani, care a amanetat o brățară și un lanț, despre care a conturat falsa împrejurare că sunt confecționate din aur, obținând, conform contractului de împrumut,  6.460 de lei (prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a celor doi bărbaţi fiind de peste 17.400 de lei).

În urma investigațiilor efectuate, poliţiştii l-au depistat, pe raza municipiului Alba-Iulia, pe bărbatul în vârstă de 30 de ani (care a amanetat primele obiecte), acesta fiind condus la sediul Poliției Municipiului Deva, pentru cercetări. Față de acesta, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, cercetările continuând faţă de ambii bărbaţi, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Sursa: IPJ Hunedoara

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente