sâmbătă, mai 18, 2024
No menu items!
AcasăNEWS ALERTCUTREMUR de 5,2 în vestul țării. S-a simțit în Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin,...

CUTREMUR de 5,2 în vestul țării. S-a simțit în Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Sibiu. Replică cu magnitudinea de 3, la scurt timp

În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, județul GORJ, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. – a transmis Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.

ACTUALIZARE: O replică de 3 grade pe scara Richter a avut loc după doar 23 de minute de la seismul principal: ”În ziua de 13.02.2023, 17:21:14 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.0, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP. 

ACTUALIZARE: Inspectoratele Judeţele pentru Situaţii de Urgenţă din mai multe judeţe au transmis deja că au fost trimise în teren echipe de recunoaştere post-cutremur. 

ACTUALIZARE: Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara a activat imediat Grupa Operativă care a început monitorizarea situației privind eventualele efecte negative ale mișcării seismice. Echipele de intervenție de la nivelul fiecărei subunități ale I.S.U. Hunedoara se află, în acest moment în teren, fiind prealertate toate subunitățile de intervenție.

ACTUALIZARE: Inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt.col. Alin Nasta, informează:

În urma cutremurului resimtit in judetul Hunedoara, astazi la ora 16.58, cu magnitudinea de 5.3 , membrii Comitetului Județean pentru situații de Urgență – Hunedoara sunt rugați sa revizuiască masurile care se impun a fi luate in astfel de situatii, conform Conceptiei Nationale de Raspuns Post Seism.
ISU Hunedoara a intreprins urmatoarele masuri
-s-a activat Grupa Operativa a ISU Hd sub comanda inspectorului sef

  • s-a prealertat intreg personalul din cadrul structurii operative a ISU Hd
  • s-au efectuat recunoasteri preliminarii in teren, in orase si municipii, zone sensibile, in vederea identificarii posibilelor pagube sau efecte negative ale miscarii seismice
    -s-a luat legatura cu CLSU si primari pt asigurarea unui climat de ordine publica, evitarea aglomerarilor si defluirea persoanelor aflate in strada in urma panicii create
  • S-a luat legatura cu operatorii responsabili de buna functionare a utilitatilor publice.

Pe aceasta cale sunt rugați toti factorii de decizie sa fie mobilizati pentru a fi in măsura sa treacă in cel mai scurt timp la punerea in aplicare a planurilor de interventie in cazul unei replici a cutremurului sau la aparitia unor evenimente grave cauzate de cutremur.
Masurile de prevenire pot fi vizualizate pe platforma fiipregatit.ro sau pe pagina de Facebook a ISU Hunedoara.

Pana la aceasta ora, in urma recunoasterilor, nu s-au semnalat pagube, victime sau avarii tehnologice .
In continuare, echipajele ISU Hd se afla in misiune pentru monitorizarea situatiei in teren.

ACTUALIZARE: Cutremurul a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter.
Cea mai importantă replică, de 3,4 pe Richter, s-a produs la ora locală 17:50, la o adâncime de 8,2 kilometri la la 104 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 181 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad şi 198 km vest de Braşov. – a transmis INFP.

REGULI DE COMPORTARE RAȚIONALĂ, INDIVIDUALE ȘI DE GRUP (loc de muncă, familie, pe strada) ÎN TIMPUL PRODUCERII SEISMULUI

  • păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.
  • preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • nu alergați în stradă.
  • dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

știre în curs de actualizare

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente