Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com
miercuri, septembrie 11, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATECOMEMORARE la 95 de ani de la cea mai sângeroasă represiune asupra...

COMEMORARE la 95 de ani de la cea mai sângeroasă represiune asupra minerilor din Valea Jiului

”Pe 6 august, la praznicul Schimbării la Față a Domnului, îi comemorăm pe cei care au scris cu sânge pagini din istoria mineritului și pe toți ortacii care s-au stins în adâncurile pământului în urma tragediilor care au îndoliat comunități întregi.

Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la cea mai sângeroasă represiune din Valea Jiului. Greva minerilor din 6 august 1929 de la Mina Lupeni a fost înăbușită brutal, lăsând în urmă pierderi de vieți omenești și numeroși răniți. Minerii și familiile lor au purtat povara acestei tragedii pentru tot restul vieții.

Astăzi, la Petroșani și Lupeni, am omagiat curajul, hotărârea și truda minerilor care au coborât în adâncul pământului pentru a aduce la lumină cărbunele, o resursă esențială pentru dezvoltarea României. Este ziua în care ne plecăm frunțile în amintirea tuturor minerilor care și-au dat viața pentru un crez, pentru ca ei, familiile lor și generațiile următoare să aibă un trai mai bun.

Omagiu etern eroilor mineri!

Noroc Bun și La Mulți Ani foștilor mineri și tuturor minerilor care încă lucrează la exploatările din Valea Jiului și din întreaga țară!” – a scris Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook/Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara
Foto: Facebook/Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara
Foto: Facebook/Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara

Ce s-a întâmplat în urmă cu 95 de ani în Valea Jiului

Greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă.

Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni.

Deznodământul confruntării a fost că 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist să reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, mulți dintre ei împușcați fiind în spate.

Istoria grevelor și mișcărilor sociale din România antebelică arată ca acestea au fost întotdeauna reprimate brutal, guvernul apelând, pe modelul masacrului împotriva țăranilor în 1907, la armată și măsuri brutale de reprimare a oricărui protest cu revendicări sociale.

Reacția guvernului la greva de la Lupeni în 1929 n-a fost diferită, în ciuda faptului că pentru prima dată la putere se afla un partid țărănist, și că proprietarii minei erau bancheri și politicieni marcanți ai Partidului Național Liberal. (Wikipedia)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente