duminică, mai 19, 2024
No menu items!
AcasăNEWS ALERTCe riști dacă folosești ilegal ARTIFICII și PETARDE: amenzi grele, dosare penale,...

Ce riști dacă folosești ilegal ARTIFICII și PETARDE: amenzi grele, dosare penale, ÎNCHISOARE

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara desfășoară acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, până în data de 4 ianuarie 2023, polițiștii hunedoreni vor efectua acțiuni şi controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile beneficiază şi de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, transporturi și din alte structuri.

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara readuce în atenția cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De la debutul acțiunii „Foc de artificii”, în acest an, poliţiştii hunedoreni au constatat, deja, două infracţiuni şi au confiscat 50 de kilograme de articole pirotehnice ce erau comercializate cu încălcarea prevederilor legale.

  • Astfel, în data de 29 noiembrie 2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au organizat, pe raza municipiului Orăştie, o acţiune de prindere în flagrant a unui tânăr în vârstă de 22 de ani, care oferea spre comercializare, prin intermediul  unui site de socializare, diverse articole pirotehnice din categorii destinate a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni.

Tânărul a fost depistat în parcarea unui restaurant, în timp deținea, fără drept, în autoturism și oferea spre vânzare 30 de kg. de articole pirotehnice, constând în baterii de artificii din categoria F2 și emițătoare de sunet din categoria P2.

  • La aceeași dată, poliţiştii au realizat prinderea în flagrant, în zona autogării din  Orăștie, a unui tânăr de 24 de ani, care oferea, spre comercializare, prin intermediul unui site de socializare articole pirotehnice din categorii ce nu sunt destinate a fi utilizate de publicul larg. Tânărul a fost identificat în timp ce avea asupra sa, în scopul vânzării, 20 de kg. de articole pirotehnice constând în baterii de artificii din categoria F2 și emițătoare de sunet din categoriile F2 și F3.

În cauză, poliţiştii au întocmit două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: ,,orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și ,,comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni” (infracţiuni prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive), iar întreaga cantitate de articole pirotehnice identificată în posesia celor doi a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.

Sursa: IPJ Hunedoara

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente