duminică, mai 19, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: UCENICUL ARHITECTULUI - Elif Shafak

Cartea săptămânii: UCENICUL ARHITECTULUI – Elif Shafak

Prezentată de Dorina Mitracska

„Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva” – Confucius

Adevărul și iubirea sunt cele două virtuți care călăuzesc destinul lui Jahan, un băiat sărac care, printr-o întâmplare mai mult sau mai puțin fericită, ajunge în Istanbul. Nu singur ci împreună cu „fratele său de lapte”, elefantul alb Chopa, al cărui însoțitor devine prin „bunăvoința” dubiosului căpitan al vasului care i-a transportat în măreața capitală a Imperiului Otoman.

Chopa este destinat menajeriei sultanului Soliman Magnificul și astfel Jahan ajunge în preajma seraiului mărețului sultan.

O cunoaște și se îndrăgostește de frumoasa Mihrimah, unica fiică a lui Soliman, este martorul intrigilor de la curte, a actelor de infanticid și fratricid, a măririi și declinului Imperiului.

Dar cel mai important personaj din existența lui Jahan este marele arhitect Mimar Sinan, cel care își pune amprenta asupra personalității tânărului, îi asigură educația, îl ridică la rangul de ucenic și îl introduce în tainele arhitecturii. Împreună cu alți trei tovarăși, contribuie la realizarea operelor lui Sinan, moschei, apeducte, poduri, consolidarea Hagiei Sofia, luptând cu invidia, superstițiile și conspiratiile ce fac din această poveste o aventură palpitantă.

Personajele reale și cele imaginare se întâlnesc într-o țesătură complicată, ca arabescurile unui covor oriental, intriga este încâlcită, finalul este surprinzător.

Romanul mi-a oferit ocazia de a rememora locurile vizitate acum câțiva ani, Istanbulul cu al său Topkapi, Suleymaniye, Hagia Sofia, Bosforul cu apele de smarald. Mi-a oferit „reîntâlnirea” cu această fascinantă scriitoare Elif Shafak și cu stilul ei plin de farmec, cu o perioadă istorică dragă mie, Renașterea, în care arta înflorește grație marilor genii precum Michelangelo, da Vinci, în Europa și Mimar Sinan în Orient.

Realul și fantasticul, ura și iubirea, frumusețea și grotescul se împletesc într-o scriere plină de magie pe care v-o recomand!

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente