duminică, mai 19, 2024
No menu items!
AcasăCulturăCartea săptămânii: SECRETELE PARISULUI - Natasha Lester

Cartea săptămânii: SECRETELE PARISULUI – Natasha Lester

Prezentată de Dorina Mitracska

Destinele personajelor din acest roman sunt mutilate de anii celui de-al doilea război mondial, curajul, devotamentul, dragostea sunt puse la încercare în aceste vremuri în care fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire. Este povestea unor femei puternice și îndrăznețe, fără de care deznodământul războiului este posibil să fi fost altul…

Femeile- pilot din organizația A.T.A. aveau misiunea de a transporta avioanele avariate ale Forțelor Aeriene Britanice de la o bază militară la alta. Fără a dispune de hărți și de busole, pilotand orbește toate tipurile de avioane, aceste curajoase eroine trebuiau să facă față prejudecăților vremii, în care femeile sunt considerate inferioare bărbaților, „obiecte” sexuale menite să influențeze moralul colegilor piloți, obligate la antrenamente mai dure decât aceștia, sancționate pentru cele mai mici erori.

Skye, Margaux, Liberty, apoi Catherine Dior, sora cunoscutului creator de modă, sunt protagonistele romanului Natashei Lester. Luptătoare, spioane, supraviețuitoarele lagărului nazist de la Ravensbruck, puterea de sacrificiu, tenacitatatea și devotamentul acestor firave și senzuale femei uimesc și emoționează mai cu seamă că, în ciuda faptului că romanul este unul de ficțiune, el se bazează pe evenimente și fapte reale.

Am aflat din cartea aceasta că Miss Dior este un parfum inspirat de Catherine Dior, realmente eroină a Franței, membră a Rezistenței și spioana pentru serviciile britanice. Ea are un rol important în desfășurarea evenimentelor din roman, este un personaj cheie care contribuie la intriga și suspansul poveștii.

Desigur, dragostea este prezentă în roman și este, după spusele unui personaj, „neţărmurită”! Cei doi îndrăgostiți se întâlnesc într-o lume idilica, apoi viața și, mai apoi, războiul, îi despart. Ca într-un scenariu hollywoodian, reîntâlnirea lor este „mediată” de nepoții lor, un scriitor de succes și o restauratoare de modă, care, deus ex machina(!), se îndrăgostesc unul de altul și bănuim că vor fi fericiți până la adânci bătrâneți…

Dincolo de unele pasaje ușor siropoase, romanul este interesant prin bogatele informații istorice, zguduitor în descrierile apocaliptice ale războiului și lagărului. Iar romanticul și înduioșătorul love-story este tocmai ceea ce conferă armonie și echilibru narațiunii asigurând o lectura plăcută și palpitantă.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente