marți, mai 28, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEBREAKING NEWS: S-a vândut Termocentrala Mintia! Vezi care a fost preţul final...

BREAKING NEWS: S-a vândut Termocentrala Mintia! Vezi care a fost preţul final şi cine a cumpărat-o

Anunţul făcut astăzi, 26 august, de Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara:

Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Licitația a avut loc astăzi, iar tranzacția, în valoare de 91.236.832 EURO, exclusiv TVA, este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România.

Având în vedere specificul activului, ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia.

Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă.

„Promisiunea guvernului condus de Nicolae Ionel Ciucă a fost respectată! Ne-am îndeplinit obiectivul de a deschide sistemul hunedorean de producere a energiei electrice și de a păstra Mintia pe harta energetică a României” – a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Firma care a cumpărat termocentrala, Mass Group Holding, este din Orientul Mijlociu, cu filiale în Iordania și Irak și a achitat, vineri, garanția de 10 milioane de euro. Celelalte peste 80 de milioane de euro trebuie achitate în termen de 120 de zile.

Reprezentantul MASS Global Energy Rom, companie înființată special pentru această achiziție, a fost singurul participant la licitația ce a avut loc vineri la CEH.

Cumpărătorii vor să investească peste 1 MILIARD de euro la Mintia

„Investițiile în modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile și care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050.” a declarat Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

„Investitorii au luat act de interdicția de a demola centrala veche pe bază de cărbune și vor construi una nouă, pe terenul liber din incinta Termocentralei de la Mintia.” – a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

A fost cea de-a patra licitație de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la prețul de pornire, respectiv la valoarea de 91.236.832 Euro, adică 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente