duminică, aprilie 28, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațieInstituțiile publice, inclusiv primăriile, obligate să nu mai ceară „dosare cu șină”....

Instituțiile publice, inclusiv primăriile, obligate să nu mai ceară „dosare cu șină”. Legea a fost promulgată

Instituțiile publice, inclusiv primăriile, nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau juridice celebrele ”dosare cu șină”.

Această interdicție este prevăzută în legea promulgată miercuri, 4 ianuarie 2023, de președintele Klaus Iohannis. Aceste prevederi se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

Astfel, „dosarul cu șină” nu va mai putea fi solicitat cetățenilor sau firmelor de nicio instituție publică.

„Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”, prevede legea promulgată.

În cazul în care o instituție publică cere copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

Totodată, insituțiile publice vor trebui să pună la dispoziția cetățenilor și pe site-ul lor modele de formulare sau cereri pentru toate serviciile publice furnizate, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Noua lege va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, deoarece Guvernul a cerut un timp de pregătire pentru ca autoritățile să se adapteze la noile prevederi.

Dacă ai o știre, scrie-ne la: contact@newshd.ro

NewsHD.ro este un proiect jurnalistic independent.

NewsHD.ro nu este finanţat din bani publici, sub nicio formă, nici direct, nici indirect, de nicio autoritate a statului român.

NewsHD.ro nu este  finanţat de niciun partid politic.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente