joi, noiembrie 21, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEAtenție, politicieni! Nu mai scrieți prostii. E lege: 9 Mai NU ESTE...

Atenție, politicieni! Nu mai scrieți prostii. E lege: 9 Mai NU ESTE Ziua Independenței Naționale a României

Printr-o lege adoptată de Parlamentul României (LEGEA nr. 189 din 8 iulie 2021), ziua de 10 mai va fi sărbătorită, oficial, ca Ziua Independednței Naționale a României – și NU ziua de 9 mai.

Începând din 2022, Ziua Independenței va fi sărbătorită în mod oficial de către toate autoritățile pe data de 10 mai și nu pe 9 mai, cum în mod greșit s-a procedat până acum.

Academia Română a avut un cuvânt greu de spus, susținând adoptarea proiectului de lege.

În 1877, la 9 mai, Mihail Kogălniceanu doar a citit proclamația de independență în fața Adunării Deputaților, urmând ca aceasta să fie dezbătută și votată de către Senat.

Proclamația lui Kogălniceanu a reprezentat încheierea dezbaterilor din Parlamentul țării asupra relației cu Imperiul Otoman, care începuseră la data de 27 aprilie.

După votul Senatului, a fost trimisă domnului spre promulgare, ca să îi dea forță juridică și caracter oficial pe 10 mai.

În aceeași zi de 10 mai 1877 a fost hotărâtă și încetarea plății tributului către Imperiul Otoman și serbarea zilei ca zi națională.

Doar Domnul avea prerogativa constituțională de a proclama independența, nici primul ministru, nici parlamentul neavând vreo atribuție în acest sens.

Sărbătorirea Independenței pe 9 mai a fost impusă de comuniști, ca să condiționeze simbolic independența României de ocupația Armatei Roșii, pentru a se suprapune cu „Victoria Armatei Roșii” și arborarea drapelului sovietic la Berlin, în 9 mai 1945.

LEGEA CARE STABILEȘTE ZIUA DE 10 MAI CA ZIUA INDEPENDENȚEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

LEGE nr. 189 din 8 iulie 2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României

Emitent: Parlamentul României

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 681 din 9 iulie 2021

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul 1

Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare.

Articolul 2

(1) Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1.

(2) Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

Articolul 3

La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sărbătoare națională, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015, se abrogă.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente