vineri, noiembrie 22, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEAstăzi aniversează 1 AN: El din Zam și Ea din Dobra. S-au...

Astăzi aniversează 1 AN: El din Zam și Ea din Dobra. S-au ciocnit în giratoriu la Deva, de Ziua Îndrăgostiților

Un șofer din Zam a lovit o femeie din Dobra, care mergea pe bicicletă, în sensul giratoriu de la Lido, din municipiul Deva.

La data de 14 februarie 2023, ora 11:12, un bărbat în vârstă de 51 ani, din comuna Zam, judeţul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism pe strada Duiliu Zamfirescu, în direcția sensului giratoriu de la intersecţia cu bulevardul Decebal, pe banda 1 a sensului de mers, în momentul în care a pătruns în sensul giratoriu, nu a acordat prioritate de trecere unei femei, în vârstă de 52 de ani din comuna Dobra, care se deplasa regulamentar pe bicicletă în sensul giratoriu.

În urma accidentului rutier a rezultat rănirea ușoară a biciclistei care a fost transportată la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, fiind rănita ușor.

Atât conducătorului auto, cât și biciclistei le-au fost recoltate câte o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. (IPJ Hunedoara)

14 februarie: Sfântul Valentin și Ziua Îndrăgostiților. Legende și semnificații de Valentine`s Day. De unde vine tradiția

Ziua de 14 februarie este Ziua Îndrăgostiților sau Valentine`s Day. De asemenea este și Ziua Sfântului Valentin.

Originea acestei sărbători a iubirii nu este nici astăzi prea bine cunoscută. Dar există legende, superstiții și curiozități legate de sărbătoarea dragostei.

Unele legende susţin faptul că, în această zi, în Roma Antică era sărbătorită Iuno, zeiţa tuturor zeilor, protectoarea femeilor şi căsătoriilor. Apoi, în următoarea zi avea loc Lupercalia, un festival păgân în centrul căruia se afla Faunus, zeul agriculturii şi fertilităţii.

Fete alese prin tragere la sorți

Între multele manifestări din timpul festivalului, a atras atenţia un obicei interesant, care, potrivit aceloraşi legende, îi aducea împreună pe băieţi şi pe fete, care până în acel moment stăteau separaţi.

În seara de dinaintea sărbătorii, numele fetelor erau scrise pe bucăţi de hârtie şi introduse într-un vas. Tinerii extrăgeau biletele şi, astfel, se formau perechi ce ţineau uneori şi un an. Destul de des, cei doi se îndrăgosteau şi se căsătoreau.

Popa Valentin din Roma te ajuta să te căsătorești

Alte legende îl au în centrul lor pe Valentin. Una dintre ele spune că în secolele II-III, acesta era preot în Roma şi în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270 d.Hr.), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească.

Sfântul Valentin, oficial cunoscut ca Sfântul Valentin al Romei, a existat ca persoană, fiind comemorat la 14 februarie, în calendarul romano-catolic. În Evul Mediu, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari sfinţi în zona anglo-saxonă.

Fiecare pasăre își caută astăzi pasărea pereche

Se credea, totodată, că ziua de 14 februarie era ziua în care un nou anotimp îşi făcea simţită prezenţa, natura revenind la viaţă, începând sezonul în care păsările îşi căutau perechea. Această credinţă s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit ”sfântul patron al îndrăgostiţilor”.

Trandafir roșu, șampanie & ciocolată = succes garantat!

Îndrăgostiţi din întreaga lume îşi trimit, la 14 februarie, milioane de felicitări scrise de mână, care au rămas în continuare cel mai apreciat mod de a-şi spune „Te iubesc” sau „Mă gândesc la tine”. Mesajul romantic va fi însoţit întotdeauna de un buchet de flori sau un singur trandafir roşu. Sunt extrem de populare şi cadourile care cuprind flori, şampanie şi ciocolată.

Dacă ratezi Valentine`s Day, mai ai o șansă abia peste 10 zile, de Dragobete

În calendarul creștin-ortodox, ziua în care este sărbătorit Sfântului Valentin este, de fapt, data de 30 iulie. Însă, tradiția a transformat ziua martiriului său într-o sărbătoare închinată iubirii.

La 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, care păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon, fiind patronul dragostei şi al bunei dispoziţii.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente