duminică, aprilie 28, 2024
No menu items!
AcasăAdministrațieTraian Berbeceanu: Acel aşa-zis monument va fi relocat. În locul lui vom...

Traian Berbeceanu: Acel aşa-zis monument va fi relocat. În locul lui vom pune statuia Reginei Maria

Piatra funerară dedicată memoriei luptătorilor anti-comunişti, amplasată între Palatul Administrativ (sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean) şi restaurantul Castelo, va fi mutată în Cimitirul Eroilor. În locul ei, administraţia Devei va amplasa o statuie a Reginei Maria.

Anunţul a fost făcut de Traian Berbeceanu, administratorul public al municipiului Deva, în emisiunea de vineri, 29 iulie, a televiziunii Info HD.

Traian Berbeceanu, administrator public al Municipiului Deva: ”Cu ocazia relocării încercăm să intrăm în legalitate cu acest așa-zis monument, să vedem cine l-a făcut, cine l-a conceput, cine l-a executat, să încercăm să-i stabilim paternitatea.”

Traian Berbeceanu: „Este exagerat să-i spunem statuie. Nu se demolează. Din punct de vedere legal şi al normelor Uniunii Artiştilor Plastici, nu e nici măcar monument. Pentru că acel obiectiv, îi spun „obiectiv”, este o lucrare făcută fără niciun fel de autorizaţie. Acel aşa-zis monument nu este înscris în Registrul Monumentelor la nivel naţional.

Traian Berbeceanu, administrator public al municipiului Deva, în emisiunea „Replica Ta” de la Info HD

Mai mult decât atât, nu are nicio paternitate, noi de un an de zile încercăm să îl introducem în legalitate şi n-am reuşit să-i stabilim paternitatea, cine l-a făcut, nimeni nu şi-l asumă, ca şi artist, deci nimeni nu şi-l asumă.

Nu este reprezentativ pentru Deva. Pentru că ne amintim, eu îmi amintesc din presa vremurilor de atunci, de când acest aşa-zis monument a fost montat, că au făcut şi o greşeală. Era dedicat luptătorilor din Rezistenţă din Muncel, când colo, îmi amintesc foarte clar că au modificat pe aşa-zisul monument „Muncel”, că şi-au dat seama că persoanelor cărora le era dedicat acest aşa-zis monument nu erau din Muncel, judeţul Hunedoara, erau din Câmpulung Muscel. Deci probleme de geografie, probleme… Trei judeţe mai încolo, era vorba de judeţul Argeş.

Muncel sau Muscel? Realizatorii pietrei funerare nu au fost foarte siguri de răspunsul corect.
Relocarea pietrei funerare a stârnit reacţii diferite printre deveni. Foto: Facebook/Deva Frumoasă (captură video).

Dar nu asta este important. Important este că, aşa cum devenii cunosc foarte bine, Centrul Istoric este reabilitat pe un proiect pe fonduri europene, ne dorim ca în acea locaţie, pe aceeaşi amprentă, să amplasăm o statuie reprezentativă pentru deveni. Suntem în proceduri să lansăm un concurs de proiecte pentru realizarea unei statui, cu adevărat, a unui monument, cu adevărat, cu toate formele legale, reprezentând pe Regina Maria.

Revenind la acest aşa-zis monument, el nu este devastat şi nici distrus, avem chiar o recomandare de la filiala Hunedoara a Uniunii Artiştilor Plastici, prin care şi domniile-lor se exprimă că acest aşa-zis monument, locaţia în care a fost amplasat nu este potrivită pentru el şi ne recomandau şi domniile-lor să îl relocăm în Cimitirul Eroilor. Şi este o soluţie foarte bună, am agreat această idee.

Cu ocazia relocării încercăm să intrăm în legalitate cu acesta, să vedem cine l-a făcut, cine l-a conceput, cine l-a executat, să încercăm să-i stabilim paternitatea. Şi atunci când sunt comemoraţi eroii în Cimitirul Eroilor şi când autorităţile depun coroane de flori de Ziua Eroilor, se pot depune coroane de flori şi la acest aşa-zis monument.” – a declarat Traian Berbeceanu.

Piatra funerară dedicată memoriei luptătorilor anti-comunişti, amplasată între Palatul Administrativ (sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean) şi restaurantul Castello, va fi mutată în Cimitirul Eroilor. În locul ei, administraţia Devei va amplasa o statuie a Reginei Maria.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii la curent cu noutățile relevante din Deva și din județul Hunedoara, poți da un LIKE paginii noastre de Facebook: News HD

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente