Localnicii din Munții Apuseni nu pot să beneficieze de reducerea cu 50% a facturilor la energia electrică, deși există o lege în acest sens.
Documentele necesare au fost deja completate și trimise primăriilor de cetățenii vizați de acestă lege, primăriile se pare că le-au transmis furnizorilor de energie electrică dar aici întregul circuit s-a blocat.
Facturile continuă să vină la tarifele majorate, pe care puțini le pot plăti, în condițiile în care locuitorii Munților Apuseni trebuie să cumpere, în această perioadă, și lemnele de foc pentru iarnă.
Ce este de făcut? Când se va aplica legea în județul Hunedoara? Ce spun politicienii?
Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, președintele PSD Hunedoara:
”În aceste zile, mai mulți cetățeni care locuiesc în arealul Munților Apuseni, mi-au prezentat cele mai recente facturi la energie electrică.
Situația este revoltătoare, în condițiile în care, deși au respectat toți pașii, înaintând documentațiile solicitate, acești oameni nu beneficiază nici acum de tarife reduse cu 50%.
Suntem în plină toamnă, iar fiecare zi care trece este o zi pierdută pentru acești oameni, pentru că asta înseamnă facturi și mai greu de suportat!
Conform legislației în vigoare, furnizorii și/sau operatorii de distribuție trebuie să încaseze de la clienții casnici care locuiesc în zona delimitată a Munților Apuseni, sumele reprezentând contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice, aplicând tarife reduse cu 50%. Regret că, în urma apelului meu public făcut în luna iulie, lucrurile nu s-au schimbat în sensul respectării legislației în vigoare!
În cuprinsul Anexei 1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, cu modificările și completările ulterioare, se regăsesc și locuitori ai județului Hunedoara ale căror interese le reprezint în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Este vorba despre locuitori ai municipiului Brad și ai unui număr de 15 comune (Baia de Criș, Balșa, Băița, Blăjeni, Buceș, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus (parțial), Crișcior, Geoagiu (parțial), Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vața de Jos, Vălișoara).
Pe această cale, solicit public, din nou, ministrului energiei să dispună urgent măsurile legale ce se impun astfel încât locuitorii acestei zone să beneficieze de reducerea tarifelor la energia electrică/gaze naturale!” – a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în 21 septembrie.
Vetuța Stănescu, deputat, președintele PNL Hunedoara:
”Și președintele Consiliului Județean Hunedoara, și prefectul județului au făcut informări referitoare despre ceea ce înseamnă reducerea de care beneficiază locuitorii din Țara Moților, de 50% la factura de energie electrică.
Se pare că nu este practicată această reducere, dar Prefectura Hunedoara a verificat aceste lucruri instituțional și a constatat că, deși primăriile au transmis cererile de reducere cu 50% a facturii, ele au rămas la furnizorul de energie electrică.
Furnizorul trebuia să le trimită Ministerului Muncii, respectiv la ANPIS, pentru a obține această reducere.
Mecanismul este blocat undeva la furnizorul de energie electrică.
Pe furnizorul de energie electrică poate să îl controleze astăzi o singură autoritate, care se numește ANRE.
Această autoritate a și fost sesizată, de altfel, de către Instituția Prefectului, astfel încât să se aplice această reducere de 50% și furnizorul să trimită solicitarea la Ministerul Muncii pentru a fi finanțată din bani guvernamentali.
Noi, politicienii, Prefectura, oamenii care au putere de decizie, trebuie să găsim soluții și nu doar să comunicăm la nivel epistolar sau la nivel de scrisori. Și iată că încercăm să facem acest lucru, pentru ca oamenii din Țara Moților să beneficieze de o reducere a facturilor cu 50%”- a declarat deputatul PNL Vetuța Stănescu, în 26 septembrie.
NOTĂ: Județul Hunedoara are nouă parlamentari (4 PSD, 3 PNL, 1 USR, 1 AUR/independent), un prefect: PNL, doi subprefecți: PSD și UDMR, primari PSD și PNL din 15 comune și municipiul Brad – unde au domiciliul cetățenii vizați de această lege care, deocamdată, NU SE APLICĂ. Suntem la finalul lunii septembrie și facturile la electricitate continuă să crească.
Poate cineva dintre cei mai sus menționați se va hotărî să atace decisiv această problemă și să acționeze pentru deblocarea situației. Apoi, fiecare se va putea lăuda că el/ea și partidul pe care îl reprezintă au făcut acest efort supraomenesc ca legea existentă să fie aplicată și în județul Hunedoara, în beneficiul unor oameni din Munții Apuseni.
VEZI INFORMAȚIA DE ULTIMĂ ORĂ PE ACEST SUBIECT: