”Pentru iubitorii de pisici vrem să împărtăşim un exemplar minunat de pisică sălbatică (Felis Silvestris) din Parcul Național Retezat, surprinsă de colega noastră Lucia Ursu, Educație și comunități APNR, într-o acțiune de monitorizare desfășurată în decursul săptămânii trecute.” – au scris reprezentanții Parcului Național Retezat pe pagina de Facebook.
Pisică sălbatică este un mamifer mic, agil și discret, cu o blană groasă, dungată, care o ajută să se camufleze excelent în habitatul său natural. Trăiește într-o varietate de habitate, inclusiv păduri, regiuni stâncoase și zone cu vegetație densă. Pisica sălbatică este un prădător nocturn, hrănindu-se în principal cu rozătoare și păsări.
Una dintre amenințările pentru pisica sălbatică este hibridizarea cu pisicile domestice. Acest fenomen diluează patrimoniul genetic unic al speciei și reduce capacitatea sa de a supraviețui în sălbăticie. De asemenea, braconajul, pierderea habitatului și alte presiuni umane sunt factori majori care influențează negativ populația acestor animale sălbatice.
”Protecția acestei specii impune participarea la programe de educație ecologică, susținerea inițiativelor de conservare și adoptarea unui comportament responsabil în natură pentru a proteja habitatul și biodiversitatea.” – a scris Lucia Ursu, autoarea acestor minunate fotografii, pe Facebook.
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei.
Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.