duminică, aprilie 28, 2024
No menu items!
AcasăOPINIINU, nea Stelică, Lucian Heiuş NU E „băiatul ăsta de la ANAF”

NU, nea Stelică, Lucian Heiuş NU E „băiatul ăsta de la ANAF”

Atins de aripa genialităţii, ca orice intelectual vechi (şi de-adevăratelea, nu e nicio ironie aici) de Bucureşti, Stelian Tănase se simte dator să emită verdicte definitive, fără nicio umbră de îndoială, despe cine i se nimereşte în cătarea puştii.

De data acesta a traversat liziera pădurii, prin faţa înţeleptului, tocmai Lucian Heiuş, şeful ANAF, care a anunţat măsuri fără precedent pentru a stârpi evaziunea fiscală.

.

Habar nu am dacă Lucian Heiuş e cel mai bun economist. Probabil mai sunt vreo sută în ţara asta care s-ar califica la „cei mai buni”, poate şi băiatul ăla, Guda, care transpiră zilnic pentru a ne învăţa cum să devenim bogaţi, poate Moise Guran, e plină ţara de economişti înţelepţi. Cariera lui profesională, însă, ca economist, este ireproşabilă şi ascendentă. E nevoie şi de puţin noroc, de acord, trebuie să te afli de partea potrivită a baricadei atunci când sună goarna adunării.

Nu ştiu nici dacă e cel mai viteaz dintre zmeii care s-ar lua de gât cu infractorii fiscali.

Ce ştiu, însă, despre Lucian Heiuş, e că a cunoscut groapa politică şi acum are şansa, unică, de a dovedi că poate, că merită un loc de prim rang în Guvern, într-o funcţie extrem de riscantă.

E de mers pe sârmă, fără plasă de siguranţă. Vorbim despre 20 de MILIARDE de euro evaziune, de recuperat de la 561.000 de persoane, doar între 2016-2019. E pe viaţă şi pe moarte, la propriu, nu e glumă. Banii ăştia, 20 de MILIARDE de euro, ar putea avea miros de sânge. Dar e un tren care nu trece de două ori prin gară. Şi Heiuş ştie asta.

Poate puţini îşi mai amintesc, când spun „groapa politică” mă refer la locul 3 (trei!) ocupat în 2012 la alegerile pentru funcţia de primar în orăşelul Orăştie. Orăştie, tată! Nu e puţin lucru să treci peste acest gen de eșec, să revii şi să-ţi reconstruieşti cariera politică.

Tot în groapa politică s-a regăsit şi în 2020, când, ca preşedinte al organizaţiei PNL judeţul Hunedoara, a pierdut alegerile judeţene la cel mai drastic scor din istorie în faţa PSD. A fost obligat să demisioneze, a pierdut locul pe lista de deputaţi.

S-a trezit în groapa din care acum are şansa să renască. Îl ştiu, e vânător Heiuş. Cu instinct de vânător.

Așa că, domnule Stelian Tănase, cu respect: nu puteţi arunca, din colţul gurii, (într-o emisiune de doi bani la un post TV rege al evaziunii fiscale), anatema peste un om care acum anunţă măsuri corecte, care ar fi trebuit aplicate de mulţi, mulţi ani în România. Habar n-am dacă Heiuş va reuşi. Probabil nici el nu este convins mie-n sută. Este numit politic ca şef al ANAF, aşadar locul lui depinde de un telefon la ceas de seară.

Sau poate, domnule Stelian Tănase, a deranjat muşuroiul din care se hrănesc inclusiv intelectualii subţiri de Capitală, care au şi ei case de întreţinut, amante de dus la Monaco şi rezervoare de Bentley de umplut cu motorină a dracului de scumpă?

Am avut şi eu o altercaţie, scurtă dar vioaie, cu domnul Heiuş, în urmă cu ceva ani, pe când i se urcase la cap funcţia de deputat şi îşi imagina că poate să comande într-o redacţie. N-a putut. Nu la mine, nu pe tura mea de director editorial.

Dar să spui, domnule Stelian Tănase, a priori, că „Este o farsă. Nu cred că tot ce spune baiatul asta poate să și facă. A vrut să iasă în presă și să-l vadă nevasta și vecinii.”  – despre un om care îşi pune viaţa, a lui şi a familiei, într-un risc major, apăi dă-mi voie să-ţi spun, nea Stelică, că nivelul ăsta de discurs pot să-l aflu în cârciumă la Cireşica, la intrarea în Orăştie, printre curve expirate şi drojdieri, nu trebuie să citesc opiniile cremei intelectualităţii (liberale, de altfel) de Bucureşti.

Succes, Lucian Heiuș! Nu fi „băiatul ăla de la ANAF”!

Alin Bena

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente