În timp de pace, mercenarul e mort de foame. Are nevoie de un război ca să trăiască.
Și atunci inventează unul. După care își oferă serviciile de mare războinic, umflă banul de la cine-l angajează și îndeasă la maț. Trăiește. Bine. Așa merge treaba.
Rețeta e veche de când lumea dar se pare că trebuie explicată, periodic, fiecărui politician credul care înghite momeala asta nu doar cu cârlig cu tot, ci și cu plută și mulinetă.
Pentru anul electoral (care a început deja, poate nu ați aflat), cele mai previzibile alegeri sunt cele locale.
Alegerile într-un singur tur + Aritmetica sunt cele două mari și aproape imbatabile atuuri ale aleșilor locali aflați astăzi în funcții.
Explicația e simplă: cei care nu-l mai vor pe primarul în funcție își împrăștie voturile pe toți ceilalți contracandidați, cu cât mai mulți, cu atât mai bine pentru edilul aflat la butoane. Un singur tur. În rest, Aritmetica își face treaba.
Bătălia n-are nicio fărâmă de suspans în comune și orășele. Rezultatele se pot scrie pe hârtie încă de azi.
Pentru așezările mai răsărite, cu peste 50.000 de suflete, se mai găsesc, pe lângă primarul în funcție, câțiva rătăciți cu duhul sau unii obligați de partide să candideze pentru, cum se zice, fotoliul de primar.
În peste 90% dintre cazuri, Alegerile într-un singur tur + Aritmetica fac ca primarul în funcție să mai înhațe un mandat.
Și atunci de ce ți-ai angaja tu, primar în funcție în orășelul electrificat, un mercenar care să pornească un război cu câțiva naivi care se visează primari? Ca să-i bagi în seamă pe ăia, să-i ridici în lumina ringului de box când ei exersau, neștiuți și necunoscuți, la sacii de nisip din vestiare?
Genială strategie.
Mercenarul și-a făcut treaba: a inventat războiul de care EL avea nevoie, nu TU, politicianule.
Acum, că ai marcat banul și ai pornit mașinăria de război, n-ai încotro, trebuie să apelezi în continuare la mercenar. Doar e război, nu?
Alin Bena