joi, mai 2, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăADIO INFRACTORI în funcții publice! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. E...

ADIO INFRACTORI în funcții publice! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. E puţin deranj la Deva

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului Judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Actele normative modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Ce spune legea?

„Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese (…) persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea” – prevăd legile promulgate astăzi de Președintele României.

De ce este importantă legea aceasta pentru Deva?

Legile promulgate astăzi au un impact direct asupra alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Deva.

Practic, legea promulgată astăzi îi interzice lui Mircia Muntean, fost primar al Devei, să candideze la alegerile locale și/sau parlamentare. Mircia Muntean își anunțase public intenția de a candida în 2024 la un nou mandat de primar al Devei. Infracțiunea de abuz în serviciu, pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare (în 2013), este o infracțiune comisă cu intenție.

În 10 iunie 2016, instanța supremă l-a condamnat pe Mircia Muntean la încă doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, la care se adăugau și cei 4 ani primiți anterior pentru infracțiunea de abuz în serviciu, întrucât el se afla în perioada de încercare. Sentința a rămas definitivă în data de 24 aprilie 2017 și Mircia Muntean a fost încarcerat în aceeași zi.

În 23 decembrie 2019, după 2 ani şi 8 luni de detenţie, executată la penitenciarele Aiud şi Bârcea Mare (Deva), Judecătoria Deva a acceptat cererea de liberare condiționată a lui Mircia Muntean și acesta a fost pus în libertate cu interzicerea, în continuare, a unor drepturi.

CITEȘTE MAI MULTE PE ACEST SUBIECT:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente