duminică, septembrie 24, 2023
No menu items!
AcasăNEWS ALERTPOLIŢIA: Atenţie la înşelăciunile cu criptomonede! Imaginea unor persoane publice, folosită în...

POLIŢIA: Atenţie la înşelăciunile cu criptomonede! Imaginea unor persoane publice, folosită în ESCROCHERII

Poliția Română atrage atenția asupra înșelăciunilor privind tranzacționarea de criptomonede.

Victimele sunt abordate prin diferite metode și li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obține câștiguri importante, printr-o investiție minimă, în tranzacționarea de criptomonede.

Victimele sunt abordate prin e-mail sau pe reţelele de socializare şi li se prezintă posibilitatea de a obţine câştiguri importante, printr-o investiţie minimă, în tranzacţionarea de criptomonede. În unele cazuri, este folosită şi imaginea unor influenceri sau persoane publice, pentru credibilitate.

Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale.

S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relații romantice online sunt convinse de către să investească în criptomonede).

Cum se derulează înşelătoria:

Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Ulterior, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de autori.

Bănuiții creează victimelor impresia realizării unor câștiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam și solicită investirea de noi sume.

În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate.

Până în prezent, la nivel național, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii prin modul de operare descris mai sus.

Recomandările Poliţiei:

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română vă recomandă:

  • Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).
  • Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.
  • Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.
  • Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
  • Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.

Sursa: Comunicat Poliţia Română

Dacă ai o știre, scrie-ne la: contact@newshd.ro

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente