joi, mai 2, 2024
No menu items!
AcasăPoliticăParlamentul a interzis candidatura în alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite...

Parlamentul a interzis candidatura în alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu o largă majoritate, în calitate de for decizional, două proiecte de lege care interzic participarea în alegerile locale și parlamentare a candidaților condamnați pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Potrivit deciziei Parlamentului, nu au dreptul de a depune candidaturi și nu pot fi aleși în funcțiile de consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat, „persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

Legea adoptată astăzi de Parlament, după promulgare, va avea un impact direct asupra alegerilor pentru Primăria Deva.

Mircia Muntean (fost primar al Devei în perioada 1996 – 2012 și iunie 2016 – aprilie 2017) și-a anunțat intenția de a candida la un nou mandat de primar al Devei.

Practic, legea adoptată marți, 11 octombrie 2022, îi interzice lui Mircia Muntean să candideze la alegerile locale și/sau parlamentare, deoarece infracțiunea de abuz în serviciu, pentru care a fost condamnat, este o infracțiune comisă cu intenție.

Mircia Muntean nu mai poate candida la alegerile locale sau parlamentare dacă legea adoptată astăzi de Parlament va obţine decizia de constituţionalitate din partea Curţii Constituţionale a României (care se pronunţă numai în cazul în care CCR este sesizată) şi va fi promulgată de Preşedintele României.

Iată, pe scurt, principalele repere ale traseului infracțional al lui Mircia Muntean:

În data de 17 iulie 2013, ÎCCJ l-a condamnat pe Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, fiind acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri („afacerea Revoluţionari/Shell”). Sentința a rămas definitivă în data de 24 septembrie 2013.

În 30 octombrie 2014, el a fost implicat într-un un accident rutier, pe centura municipiului Deva și a fost trimis în judecată.

În 10 iunie 2016, instanța supremă l-a condamnat pe Mircia Muntean la încă doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, la care se adăugau și cei 4 ani primiți anterior pentru abuz în serviciu, întrucât el se afla în perioada de încercare. Sentința a rămas definitivă în data de 24 aprilie 2017 și Mircia Muntean a fost încarcerat în aceeași zi.

În 23 decembrie 2019, după 2 ani şi 8 luni de detenţie, executată la penitenciarele Aiud şi Bârcea Mare (Deva), Judecătoria Deva a acceptat cererea de liberare condiționată a lui Mircia Muntean și acesta a fost pus în libertate cu interzicerea, în continuare, a unor drepturi.

Recent, Mircia Muntean și-a anunțat intenția de a candida, în 2024, pentru funcția de primar al Devei, din partea Partidului Ecologist Român (PER). Legea adoptată astăzi, dacă va fi promulgată, îi interzice această candidatură.

Dacă ai o știre, scrie-ne la: contact@newshd.ro

PE ACELAȘI SUBIECT:

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente