Pentru a-i mobiliza pe liderii de filiale de partid să se implice și să scoată rezultate la alegerile locale, Biroul Politic Național al PNL întrunit miercuri, 31 ianuarie, a emis o decizie prin care îi obligă pe președinții de organizații județene să-și asume candidaturile fie pentru primăria reședință de județ, fie pentru Consiliul Județean.
Vetuța Stănescu, obligată să candideze la președinția Consiliului Județean Hunedoara
Deputata Vetuța Stănescu este președinta organizației județene Hunedoara a PNL. Pentru că primar al municipiului reședință de județ este Nicolae-Florin Oancea, membru PNL, Vetuța Stănescu ar trebui să candideze la președinția Consiliului Județean Hunedoara.
Dacă la alegerile pentru funcția de președinte al CJ Hunedoara, funcție deținută în prezent de Laurențiu Nistor (președintele PSD județul Hunedoara), Vetuța Stănescu va obține un scor electoral SUB scorul electoral al PNL în județ, atunci nu va mai fi susținută de partid pentru o nouă candidatură la alegerile parlamentare – după cum prevede decizia BPN al PNL din 31 ianuarie.
De asemenea, decizia prevede dizolvarea conducerilor de filiale care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024.
Decizia integrală a BPN din 31 ianuarie:
- Președintele filialei județene a PNL va candida la alegerile locale din 2024 la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, în funcție de situație.
- Candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, care vor obține un scor politic sub scorul filialei județene/municipale, nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegeri parlamentare.
- Conducerile filialelor județene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024 (media dintre procent și numărul de voturi) vor fi dizolvate. În stabilirea clasamentului se va ține cont de ponderea populației maghiare.
Din 42 de organizaţii judeţene ale PNL, 27 sunt conduse de lideri care nu au funcţii la nivel local
În ordinea alfabetică a judeţelor, aceştia sunt: Gheorghe Falcă (Arad), Alina Gorghiu (Argeş), Mircea Fechet, (Bacău) Adrian Veştea (Braşov), Alexandru Popa (Brăila), Sebastian Burduja (Bucureşti), Marcel Vela (Caraş-Severin), Ciprian Pandea (Călăraşi), Daniel Buda (Cluj), Bogdan Huţucă (Constanţa), Virgil Guran (Dâmboviţa), Ştefan Stoica (Craiova), George Stângă (Galaţi), Dan Motreanu (Giurgiu), Ion Iordache (Gorj), Vetuţa Stănescu (Hunedoara), Alexandru Muraru (Iaşi), Virgil Popescu (Mehedinţi), Ciprian Dobre (Mureş), George Lazăr (Neamţ), Gigel Ştirbu (Olt), Adrian Cozma (Satu Mare), Lucian Bode (Sălaj), Raluca Turcan (Sibiu), Daniel Constantin (Teleorman), Nelu Tătaru (Vaslui), Cristian Buican (Vâlcea).
Potrivit deciziei PNL, aceştia ar trebui să candideze la alegerile locale.