miercuri, februarie 19, 2025
No menu items!
AcasăPoliticăBĂTĂLIA pentru alegerea viceprimarilor Devei. Ce variante există? Se așteaptă SURPRIZE MARI

BĂTĂLIA pentru alegerea viceprimarilor Devei. Ce variante există? Se așteaptă SURPRIZE MARI

Ședință extraordinară de Consiliu Local

Consiliul Local al municipiului Deva a fost convocat în ședință extraordinară pentru luni, 17 februarie 2025, ora 12:00, având pe ordinea de zi alegerea celor doi viceprimari.

În aceeași ședință extraordinară de luni va fi desemnat viceprimarul municipiului Deva care exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului.

Pentru că este municipiu reședință de județ, Deva trebuie să aibă doi viceprimari, conform legii. Postul de viceprimar stârnește multe pasiuni. Deși, în aparență, funcția de viceprimar nu este atât de importantă ca aceea de primar, ea aduce titularului multiple avantaje, printre care influență și mulți bani.

Cum sunt aleși viceprimarii

Cei doi viceprimari sunt aleși prin votul secret al consilierilor locali, din rândul acestora.

Pentru a deveni viceprimar al Devei, un consilier local are nevoie să întrunească majoritatea absolută de 50% + 1 voturi, respectiv 11 voturi din cele 21.

Odată ales viceprimar, acesta este mai greu de schimbat din funcție, deoarece demiterea necesită majoritatea calificată de 2/3 +1 din votul consilierilor locali, respectiv 15 voturi din cele 21.

Consiliului Local al Municipiului Deva are în componență 21 de consilieri locali, de la nu mai puțin de 7 partide politice, după cum urmează: 7 consilieri PSD, 4 consilieri PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri POT, 2 consilieri USR, 2 consilieri UDMR și un consilier FD.

Este cea mai ”colorată” componență a Consiliului Local Deva din istorie, astfel încât negocierile între partide pentru posturile de viceprimari au fost complicate. Este și motivul principal pentru care executivul Primăriei Deva a funcționat fără cei doi viceprimari, timp de trei luni și jumătate de la preluarea mandatului de către actualul primar, Lucian Ioan Rus (PSD), la 26 octombrie 2024.

Cine sunt cei 21 de consilieri locali ai Devei

  1. Ion Bădin (PSD)
  2. Florin Bălan (PSD)
  3. Dacian-Ciprian Drăgan (PSD)
  4. Luminița Hurgoiu (PSD)
  5. Sorin-Tudor Lavu (PSD)
  6. Călin-Constantin Moraru (PSD)
  7. Ciprian Roman (PSD)
  8. Irinel Faur (PNL)
  9. Florin Marin Ilieș (PNL)
  10. Gheorghe Ludoșean (PNL)
  11. Ioan Dorin Petrui (PNL)
  12. Ioan Emanuel Clej (AUR)
  13. Gabriel Ionașcu (AUR)
  14. Răzvan Mareș (AUR)
  15. Zoltan-Cristian Borsai (UDMR)
  16. Ferdinand Zoltan Pogocsan (UDMR)
  17. Cătălin Viorel Gligor (USR-PMP)
  18. Lucian Mara (USR-PMP)
  19. Alexandra Andreea Indrei (POT)
  20. Octavian-Cristinel Tabac (POT)
  21. Marcela-Georgeta Grecu (FD)

COMBINAȚII ȘI SCENARII. Cine are șanse să ajungă viceprimar

Varianta 1: Sorin-Tudor Lavu (PSD) + Irinel Faur (PNL)

PSD a decis, în forul statutar al partidului, ca să îl susțină la funcția de viceprimar pe consilierul local Sorin-Tudor Lavu.

PNL, la rândul său, a decis, în organizația locală, ca propunerea liberalilor pentru postul de viceprimar să fie Irinel Faur.

Aceasta este varianta ”oficială” care circulă pe piață. Nu sunt excluse, însă, surprizele. Partidele reprezentate în Consiliul Local Deva pot veni și cu alte propuneri iar votul este secret, așa încât orice rezultat este posibil.

Pe surse: se pare că PSD, deși este într-o coaliție impusă de la centru cu PNL, nu l-ar dori pe Irinel Faur ca viceprimar, din cel puțin două motive.

Motivul politic: în 2028, principalul contracandidat la Primăria Deva al actualului primar (Lucian Rus, PSD) ar fi chiar Irinel Faur (președintele organizației PNL Deva). Așadar ar fi o eroare de strategie ca PSD să-i ofere acestuia posibilitatea de a fi vizibil și cunoscut din funcția de viceprimar. În județul Hunedoara, PSD nu prea face politică de amatori și gândește pe termen lung.

Motivul administrativ: Irinel Faur a fost, timp de aproape 7 ani, directorul SPIGM Deva, poziție din care și-a făcut relații personale solide printre angajații Primăriei și are încă structuri rămase fidele, pe care le poate controla, subminând astfel autoritatea actualului primar. El poate reprezenta un al doilea pol de putere în Primărie, fiind perceput ca o prelungire a administrației Oancea.

Varianta 2: Sorin-Tudor Lavu (PSD) + Gheorghe Ludoșean (PNL)

Dacă la nivel județean a fost negociată păstrarea și la Deva a alianței PSD-PNL, impuse de la centru, se va găsi o altă soluție, mai convenabilă pentru PSD, discutată între PSD și o aripă a PNL Deva, după informațiile newshd.ro.

Conform acestui scenariu, un consilier local va propune ca viceprimar pe un alt consilier de la PNL, altul decât Irinel Faur, și anume pe Gheorghe Ludoșean. Propunerea poate veni, de exemplu, de la consiliera FD, de la consilierii USR-PMP sau chiar de la Ludoșean însuși (însă cu riscul retragerii sprijinului politic de către PNL și, deci, a pierderii postului de consilier local).

La votul secret, Ludoșean ar putea întruni majoritatea de voturi (PSD, cu sprijinul USR-PMP, FD + minim 1 PNL = 11 voturi). Dacă și UDMR alege această variantă, vor fi 13 voturi pentru Ludoșean. Astfel poate fi evitat un eventual scandal al ruperii coaliției PSD-PNL la Deva. Primăria Deva ar avea, și în această variantă, un viceprimar PSD (Sorin-Tudor Lavu) și unul PNL (Gheorghe Ludoșean).

Așadar înțelegerea PSD-PNL se respectă, dar cu un alt consilier PNL, strategic mai confortabil pentru PSD. Iar partidele așa-zis ”de dreapta” pot fi cu conștiința împăcată că au impus un viceprimar ”de dreapta”.

Varianta 3: Sorin-Tudor Lavu (PSD) + Emanuel Clej (AUR)

SURPRIZĂ: Nu este exclusă din calcul varianta ca unul dintre viceprimari să fie de la AUR, și anume Emanuel Clej, care a primit susținerea unanimă a filialei Deva a partidului AUR pentru această candidatură.

Clej va avea nevoie, obligatoriu, de voturile PSD, AUR și POT (= 12 voturi) pentru a reuși. Totul depinde, esențial, de succesul negocierilor AUR-PSD.

Dacă Emanuel Clej va câștiga postul de viceprimar, aceasta va însemna scoaterea totală a Primăriei Deva de pe orbita PNL, o premieră după zeci de ani de dominație liberală. Și va marca un nou eșec al actualei conduceri județene PNL, precum și consolidarea poziției PSD pentru alegerile viitoare.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente