sâmbătă, noiembrie 23, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEManifestările de la Ţebea, la împlinirea a 150 de ani de la...

Manifestările de la Ţebea, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, la exact 150 ani de la trecerea la cele veşnice a lui Avram Iancu, la Ţebea au început manifestările comemorative dedicate Crăişorului Munţilor.

Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, împreună cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Nicodim și Episcopul Ungariei, Preasfințitul Siluan, alături de un sobor de arhierei și preoți, au oficiat slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș.

Slujba de sfinţire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș, a fost urmată de o slujbă de pomenire a „Crăişorului Munţilor”

Avram Iancu s-a născut la 1824 la Vidra de Sus și a murit la 48 de ani, în data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, Hunedoara.

Avram Iancu, „Crăişorul Munţilor”, în diverse momente ale vieţii sale, încheiate la doar 48 de ani, la 10 septembrie 1872, pe prispa casei unui brutar din Baia de Criş

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos, care doreau să includă Transilvania într-un stat național ungar.

Avram Iancu, în fruntea oştilor sale, a respins multe atacuri ale armatei maghiare, care erau superioare atât ca număr cât şi ca armament, câștigându-şi astfel numele de „Crăișorul Munţilor”.

Trupele maghiare au capitulat, în 13 august 1849, după ce armata țaristă a fost chemată în ajutor de împăratul Franz Iosif.

„Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită” – a fost crezul lui Avram Iancu, supranumit „Crăişorul Muţilor”, care a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criș, pe prispa casei brutarului Ioan Stupina, care îl adăpostise în casa sa, oferindu-i haine curate, mâncare și un pat pentru noapte.

Cu o seară înainte de a muri, câțiva oameni din sat l-au ascultat cântând la fluier pe prispa casei brutarului.

A fost înmormântat la 13 septembrie 1872 la Țebea și, pentru a-i anunța moartea, moții au tras clopotele bisericilor din zonă timp de trei zile și trei nopți, iar la înmormântarea ce a avut loc sub Gorunul lui Horea au participat mii de oameni pentru a-l jeli pe cel care a fost „Crăișorul Munților”.

Manifestările de la Ţebea au continuat duminică, 11 septembrie, începând cu ora 10:30, când a avut loc o slujbă religioasă, ceremonialul militar organizat de Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană “Avram Iancu” din Brad şi depunerea de coroane.

Au susţinut alocuţiuni prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă și primarul comunei Baia de Criș, Mihaiu Gorcea.

Serbările s-au încheiat cu defilarea gărzii militare, urmată de spectacolul folcloric de pe scena din Țebea.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente