miercuri, decembrie 6, 2023
No menu items!
AcasăCulturăAstăzi este SĂRBĂTOARE MARE pentru credincioşii romano-catolici din întreaga lume: Duminica Floriilor

Astăzi este SĂRBĂTOARE MARE pentru credincioşii romano-catolici din întreaga lume: Duminica Floriilor

Astăzi, 2 aprilie, credincioșii romano-catolici, reformați  şi protestanţi celebrează Duminica Floriilor.

Sărbătoarea Floriilor evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus.

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei.

Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şi poarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos.

Crenguţele de salcie, măslin şi palmier, sfinţite la biserică, se pun la geamuri, uşi şi porţi, pentru a proteja gospodăria de rele. Tot în Duminica Floriilor, oamenii agaţă rămurele de salcie pe crucile de pe morminte.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa Sa Înviere.

Creştinii romano-catolici şi cei reformaţi sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului. Duminica viitoare, pe 9 aprilie, aceștia vor sărbători Paștele.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

vezi și

Comentarii recente